04_meet_haematologist.jpg

Συναντήστε έναν αιματολόγο

Συναντήστε έναν αιματολόγο

Η δρ. Πρατίμα Τσόουντρι είναι σύμβουλος στο Κέντρο Αιμορροφιλίας του Royal Free Hospital στο Λονδίνο. Εδώ, η δρ. Τσόουντρι δίνει συμβουλές για άτομα με αιμορροφιλία και τις οικογένειές τους.

Είμαι η Πρατίμα Τσόουντρι. Εργάζομαι ως σύμβουλος στο Κέντρο Αιμορροφιλίας του Royal Free Hospital.

 

Τι συμβουλεύετε τα άτομα με αιμορροφιλία και τις οικογένειές τους;

 

Νομίζω πως ως ασθενής είναι σημαντικό για εσάς και το κάθε μέλος της οικογένειάς σας να αναγνωρίσει ότι η υγειονομική περίθαλψη συνοδεύεται από συγκεκριμένη προσπάθεια, είτε αυτή σχετίζεται με τον αριθμό των ενέσεων που πρέπει να κάνετε, ή τον αριθμό των ραντεβού στα οποία πρέπει να παρευρεθείτε ή τα αρχεία που πρέπει να διατηρείτε. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς να συζητήσετε αυτό το θέμα με τον σύμβουλό σας όταν απαιτούνται κάποιες αλλαγές στο δοσολογικό σχήμα, εάν αυτό θα είναι αποτελεσματικό για εσάς ή εάν θα προτιμούσατε μια εναλλακτική διευθέτηση. Μόνο εάν κάνετε μια τέτοια ειλικρινή συζήτηση θα δώσετε τη δυνατότητα στην κλινική ομάδα που είναι υπεύθυνη για εσάς να σας βοηθήσει.

 

Ποιες είναι οι συμβουλές σας για μια επιτυχή συμβουλευτική παρέμβαση;

 

Νομίζω πως ένα πράγμα που βοηθά κάθε συμβουλευτική παρέμβαση είναι το να καταγράφετε αυτά που θέλετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας, γιατί είναι πολύ συχνό φαινόμενο ασθενείς να φεύγουν από την αίθουσα και να σκέφτονται «Ήθελα να ρωτήσω αυτό κι εκείνο». Νομίζω πως ένα συχνό παράδειγμα που έχω χρησιμοποιήσει με τους ασθενείς είναι πως κανείς δεν θυμάται καν τι έφαγε για πρωινό πριν από τρεις εβδομάδες.

Κάθε ασθενής έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες, και νομίζω πως είναι απαραίτητο να καταγράφετε ό,τι είναι σημαντικό για εσάς, διότι θα διαφέρει από αυτό που είναι σημαντικό για έναν άλλον ασθενή, οπότε και αυτό που ο σύμβουλος λέει ενδέχεται να μην είναι πάντοτε σχετικό με τη δική σας περίπτωση. Για να είναι όμως σχετικό, είναι πολύ σημαντικό να γνωστοποιήσετε τις προσωπικές σας συνθήκες.