Συναντήστε έναν ψυχολόγο με ειδίκευση σε άτομα με αιμορροφιλία
Η Άνα Τόρες Ορτούνιο είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην ψυχολογία και εργάζεται ως ψυχολόγος για τον Περιφερειακό σύλλογο αιμορροφιλίας της Murcia. Σ’ αυτό το βίντεο μιλά για το πώς οι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη σε άτομα με αυτή την πάθηση.
Η Άνα σχετικά με τη σημασία της ολιστικής φροντίδας στην αιμορροφιλία:
«Πιστεύω ότι είναι στις μέρες μας ευρέως αποδεκτό και κατανοητό ότι οι ασθενείς με αιμορροφιλία χρειάζονται ολιστική φροντίδα, δηλαδή από νοσηλευτές και αιματολόγους έως φυσικοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς στο πλαίσιο διεπιστημονικών ομάδων, καθώς πρόκειται για χρόνια πάθηση και η φροντίδα πρέπει να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε ατόμου».
Ποιος είναι ο ρόλος του ψυχολόγου για τα άτομα με αιμορροφιλία;
«Φροντίζουμε να υιοθετήσουν τη σωστή στάση απέναντι στην πάθησή τους, το οποίο σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήνουν τη νόσο να καθορίζει τη ζωή τους, αλλά αντιθέτως πρέπει να μαθαίνουν να ζουν με αυτή και να ζουν φυσιολογικά. Πρέπει απλώς να συνυπολογίσουν τη νόσο τους, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να της επιτρέψουν να δρα ως εμπόδιο».
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της αιμορροφιλίας στην ψυχική υγεία;
«Πιστεύω ότι οι ασθενείς δεν κατανοούν πάντα πως, παρόλο που πάσχουν από μία νόσο με σωματική εκδήλωση, αυτή μπορεί να έχει και επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, και ότι αυτού του είδους οι παρενέργειες δεν σημαίνουν ότι κάποιος εμφανίζει ψυχική διαταραχή, αλλά απλώς ότι ενδέχεται να βιώνει ασυνήθιστα συναισθήματα και συναισθηματική δυσφορία κάποιες φορές».
Τα συναισθηματικά συμπτώματα είναι εξίσου σημαντικά με τα σωματικά συμπτώματα:
«Όπως συμβαίνει και με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο, οι ασθενείς με αιμορροφιλία πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Καθένας μας αποτελεί μια ένωση νου και σώματος. Πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συναισθηματικά συμπτώματα που προκαλεί η πάθησή τους είναι εξίσου σημαντικά με τα σωματικά συμπτώματα».
Ένας ψυχολόγος δεν θα σας κρίνει ποτέ:
«Όταν επισκέπτεστε έναν ψυχολόγο, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόσαστε είναι ότι ο ψυχολόγος θέλει να σας βοηθήσει και ότι δεν θα σας κρίνει ποτέ. Πρέπει να τον εμπιστευθείτε και να μιλήσετε ανοιχτά για τα συναισθήματά σας. Μόνο έτσι θα μπορέσει, όπως κι εγώ για παράδειγμα, να σας βοηθήσει. Οι ασθενείς χρειάζεται να νιώθουν εμπιστοσύνη και όχι φόβο ότι θα δεχτούν κριτική. Χρειάζεται να μιλούν ανοιχτά για αυτό που πραγματικά τους συμβαίνει».